Notificare intenție – părinți plecați la muncă în străinătate
Copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate
“Când pleacă unul dintre părinti, copilul este partial afectat, când pleacă si mama si tata, copilul trăieste abandonul”
Conform pevederilor art. 104 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
- Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie Directiei de Asistenta Sociala de la domiciliul copilului, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
- Legea prevede o sanctiune contraventionala (amenda de la 500-1000 ron) pentru parinti, pentru nerespectarea obligatiei de a notifica Directiei de Asistenta Sociala plecarea la munca in strainatate.
- Notificarea va contine in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
- Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile legale. Dupa primirea hotararii de delegare a autoritatii parintesti, parintele sau persoana in grija careia se afla copilul, va depune o copie acesteia la sediul Directiei de Asistenta Sociala.
- Aceste dispoziții sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.
- Persoana desemnata sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
Conform prevederilor art. 2 alin. (1) și alin. (2) din Anexa 1 la HG 691/2015:
7. Directia Asistenta Sociala solicita anual, in ultimul trimestru al anului, unitatilor scolare care functioneaza pe raza lor administrativ-teritorila pe raza orașului Filiași, date si informatii cu privire la copiii aflati in urmatoarele situatii:
- copii cu ambii parinti plecati in strainatate;
- copii cu parintele unic sustinator plecat in strainatate;
- copii cu un singur parinte plecat in strainatate;
- copii reveniti in tara dupa o perioada de sedere in strainatate alaturi de parinti mai mare de un an.
8. Unitățile școlare au obligatia de a transmite lista nominala a copiilor aflati in aceasta situatie, in cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare.
9. Dupa primirea datelor, Directia de Asistenta Sociala are obligatia de a se deplasa la adresa la care sunt ingrijiti copiii si de a verifica daca sunt respectate prevederile art.104-105 din Legea nr.272/2004.
10. Cu ocazia vizitei la domiciliul minorului, reprezentantul Directiei de Asistenta Sociala va complete Fișa de observație , fişa de identificare a riscurilor și Fișa de monitorizare a situației copilului;
11. În situaţia în care din Fișa de indentificare a riscului rezulta faptul ca acel copil se afla în situaţie de risc se va întocmi planul de servicii, în vederea prevenirii separarii copilului de familia sa.
Obligatiile persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu parinte/parinti plecat/plecati la munca in strainatate:
- sa asigure toate conditiile unei ingrijiri si educari normale cresterii si dezvoltarii copilului.
- sa puna la dispoziţia Directiei de Asistenta Sociala toate datele şi informaţiile pe care le deţine cu privire la adresa la care pot fi contactaţi părinţii în străinătate şi de a face dovada că menţine legătura cu aceştia.
- sa participe la evenimentele/programele de consiliere si informare organizate de catre Directia de Asistenta Sociala.
- sa anunte orice modificare ce poate interveni in legatura cu copilul pe care il are in crestere si ingrijire cu privire la domiciliul, unitatea de invatamant, medicul de familie, adresa parintilor, numere de telefon, etc.
- in cazul in care constata probleme ale minorului privind situatia scolara, anturajul daunator, starea medicala sau alte aspecte negative sa solicite sprijin reprezentantilor Directiei de Asistenta Sociala, consilierului scolar, psihologului, medicului de familie, sau oricarei alte autoritati/institutii publice locale.
Notificare
Declarație părinți
Declarație persoană desemnată